Nova oružja protiv dezinformacija

Duke Lab lansira moćne alate za provjeru činjenica

Autor: ivasalam
event 01.07.2024.
Nova oružja protiv dezinformacija

Istraživači i novinari koji se bore protiv sve veće plime dezinformacija na internetu imaju novi arsenal na raspolaganju. Duke Reporters’ Lab pokrenuo je revolucionarnu zbirku podataka za provjeru činjenica pod nazivom Fact-Check Insights. Ova sveobuhvatna globalna baza podataka baca svjetlo na političke tvrdnje, internetske prijevare, pa čak i pomaže razotkriti manipulirane slike i videozapise.

Uvidi provjere činjenica: riznica provjerenih informacija

Fact-Check Insights djeluje kao središnje središte provjerenih informacija. Sadrži strukturirane podatke iz više od 180.000 tvrdnji koje su analizirali i ocijenili neovisni provjerivači činjenica širom svijeta. Ove tvrdnje potječu od političkih osoba i računa na društvenim mrežama, pružajući dragocjene uvide u potencijalne izvore dezinformacija. Ovaj projekt je omogućen uz podršku Google News Initiative.

Baza podataka koristi ClaimReview, sustav nazvan “najuspješniji svjetski projekt strukturiranog novinarstva”, i njegov pratilac, MediaReview. Ovi sustavi označavanja omogućuju osobama koje provjeravaju činjenice da standardiziraju unos podataka, uključujući pojedinosti poput same izjave, govornika, datuma i dodijeljene ocjene (npr. točno, netočno, obmanjujuće).

“ClaimReview i MediaReview okosnica su provjere činjenica”, objašnjava Bill Adair, direktor Reporters’ Laba i profesor na Dukeu specijaliziran za novinarstvo i javnu politiku. “Ovi će podaci značajno usmjeriti istraživačke napore, omogućujući nam da dublje istražimo kako političari dovode u zabludu, gdje se šire dezinformacije i druge ključne teme koje nas mogu opremiti za bolju borbu protiv njih.”

Fact-Check Insights baza je podataka koja se stalno ažurira i sažima članke desetaka cijenjenih organizacija za provjeru činjenica diljem svijeta, kao što su FactCheck.org, PesaCheck, Factly, Full Fact, Chequeado i Pagella Politica. Ovaj skup podataka može se lako preuzeti u formatima JSON i CSV, nudeći besplatan pristup istraživačima, novinarima, tehnolozima i drugima koji su uključeni u borbu protiv dezinformacija. Za pristup je potrebna registracija.

MediaVault: Očuvanje napora provjere činjenica i razotkrivanje prijevare

Uz Fact-Check Insights, Reporters’ Lab predstavlja MediaVault, revolucionarni alat posebno dizajniran za osobe koje provjeravaju činjenice i bave se manipuliranim slikama i videozapisima – MediaVault.

MediaVault djeluje kao najsuvremenije spremište, prikupljajući i pohranjujući slike i videozapise koje su prethodno analizirale ugledne organizacije za provjeru činjenica. Ova arhiva služi u dvije ključne svrhe. Prvo, osigurava da vitalni dio rada osoba koje provjeravaju činjenice nije izgubljen kada platforme društvenih medija uklone obmanjujuće postove. Drugo, olakšava brže istraživanje i identifikaciju prethodno razotkrivenih vizuala koji kruže društvenim medijima.

“MediaVault je prvi arhivski sustav skrojen za potrebe onih koji provjeravaju činjenice”, naglašava Adair. “Poticaj za ovaj projekt proizašao je iz svjedočenja da previše provjerenih objava nestaje bez traga. Prepoznali smo potrebu za prilagođenim rješenjem za očuvanje ovog vitalnog rada.”

Slično Fact-Check Insights, MediaVault je besplatan za osobe koje provjeravaju činjenice, novinare i sve koji rade na razotkrivanju dezinformacija na internetu, a također je financiran sredstvima Google News Initiative.  Za korištenje je potrebna registracija.

Tim Reporters’ Laba odgovoran za ove revolucionarne inicijative uključuje vodećeg tehnologa Christophera Guessa, voditeljicu projekta Ericu Ryan, voditelja ClaimReview/MediaReview Joela Luthera i sudirektora Laba Marka Stencela. Pomogli su im Asa Royal, istraživač sa Sveučilišta Duke, programer Justin Reese i dizajnerica Joanna Fonte iz Bad Idea Factory.

Financira Europska unija – NextGenerationEU. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.