Intervju s Jutarnjim listom

Lažne vijesti i turizam: Tko stoji iza dezinformacija koje štete Hrvatskoj?

Autor: ivasalam
event 27.09.2024.
dr. sc. Marija Slijepčević
dr. sc. Marija Slijepčević

dr. sc. Marija Slijepčević, voditeljica fact-checking projekta TurFacto sudjelovala je u intervjuu za Jutarnji list

U kontekstu sve većeg širenja lažnih vijesti koje ozbiljno ugrožavaju turistički sektor u Hrvatskoj, profesorica Marija Slijepčević sa Sveučilišta VERN’ u suradnji s Hrvatskom udrugom digitalnih izdavača (HUDI) surađuje na fact-checking servisu pod nazivom “TurFacto”. Ovaj projekt ima za cilj borbu protiv dezinformacija koje kruže medijima i društvenim mrežama, a odnose se na turizam, jednu od ključnih grana hrvatskog gospodarstva.

Lažne vijesti o navodnim problemima poput “kolapsa hrvatskog turizma” ili “drastičnih poskupljenja” često dolaze s manjih portala i viralnih objava na društvenim mrežama, poput Facebooka i YouTubea. Takve dezinformacije koriste senzacionalističke naslove kako bi privukle pažnju, što može ozbiljno narušiti imidž Hrvatske kao turističke destinacije.

“TurFacto” je usmjeren na provjeru vjerodostojnosti informacija vezanih uz turistički sektor, čime se želi podići razina medijske pismenosti te osnažiti povjerenje javnosti i turističkih partnera. Slijepčević ističe važnost ovakvih inicijativa u vremenu kada lažne vijesti mogu munjevito izazvati paniku i nanijeti dugoročne štete turizmu, što Hrvatska ne smije dopustiti.

Cijeli intervju pročitajte na linku.


Financira Europska unija – NextGenerationEU. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.