GLOBAL FACT 11

Sarajevo će biti domaćin najvećeg svjetskog summita o provjeri činjenica

Autor: ivasalam
event 07.05.2024.
Global Fact 11

Global Fact, jedna od najvećih medijskih konferencija, ove će se godine održati u Sarajevu od 26. do 28. lipnja 2024.

GlobalFact najveći je i najutjecajniji svjetski samit o provjeri činjenica koji je održan u velikim središtima i gradovima poput Londona, Buenos Airesa, Madrida, Rima, Cape Towna, Osla i Seula, okupivši više od 3700 ljudi iz cijelog svijeta.

Sarajevo će biti prvi grad na Balkanu koji će ugostiti Global Fact ovog lipnja, gdje će sudjelovati 500tinjak medijskih profesionalaca i sudionika iz svijeta novinarstva, provjere činjenica, borbe protiv dezinformacija, akademske zajednice, informacijskih tehnologija i medijskih studija. Rasprave na konferenciji usmjerene su na univerzalne izazove s kojima se danas susreću stručnjaci za provjeru činjenica, poput održavanja integriteta informacija pomoću umjetne inteligencije, praćenja online kampanja dezinformiranja i drugih tema od značaja za suvremeno novinarstvo.

Global Fact organizira Međunarodna mreža za provjeru činjenica (IFCN), koju je 2015. pokrenuo Institut Poynter. Lokalni partner i domaćin konferencije je “Zašto ne”, sarajevska organizacija koja vodi dvije istaknute fact-checking redakcije, Istinomjer i Raskrinkavanje. Podršku konferenciji pruža i regionalna mreža za provjeru činjenica SEE Check koju čine Raskrinkavanje iz Bosne I Hercegovine, Faktograf iz Hrvatske, Raskrinkavanje iz Crne Gore, Raskrikavanje i Fake News Tragač iz Srbije te  Razkrikavanje iz Slovenije.

IFCN okuplja više od 140 organizacija iz 65 zemalja koje pokrivaju preko 80 jezika koje su potpisnice njegovog Kodeksa načela. Za svoj rad na promicanju novinarstva utemeljenog na činjenicama, IFCN je nominiran za Nobelovu nagradu za mir 2021. godine.

Za više informacija posjetite službenu stranicu Global Fact 11.

Financira Europska unija – NextGenerationEU. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.